Sarajevo CONSUL Proposals

Idi nazad

Mašina za doniranje

Adislmvc Adislmvc  •  2019-11-29  •    Nema komentara
Mašina za doniranje
Mašina za doniranje


Šifra prijedloga: Hrana-nije-Otpad-2019-11-78

Mašina za doniranje je određeni tip vending mašine koji prima prazne tegle te izbacuje tegle sa hranom.

Ključni problem:

Grad Sarajevo je ekonomsko žarište Bosne i Hercegovine. Razmjena usluga i dobara, kao i mobilnost ljudi fluktuira nezavisno od godišnjih doba. Hoteli, restorani i supermarketi (subjekti) su sjecišta društvenih aktivnosti građana/ki Bosne i Hercegovine, turista i izbjeglica (korisnici). Svakodnevnica konzumiranja hrane u hotelima su jutarnji obroci; kapaciteti restorana su vjerovatno opterećeni popodnevnim i večernjim konzumiranjem hrane od korisnika, dok korisnici u supermarketima, između ostaloga, povremeno uzimaju i pripremljenu ("gotovu") hranu. Notorna je činjenica da dio hrane koji ne završi u potrošačkoj korpi korisnika, završi u korpi za smeće.

Subjekti koji odbacuju hranu u smeće, vjerovatno nemaju mogućnosti (e.g. ograničenost u sredstvima, vremenu i prostoru) da pakuju hranu (koju namjeravaju baciti) niti da je logistički doniraju, zbog čega hrana završi u otpadu. Potreba za tom hranom je neupitna, broj korisnika javnih kuhinja u Sarajevu je u porastu, vjerovatno zbog kontinuiranog povećanja nameta, siromaštva i nezaposlenosti, dolazak izbjeglica dodatno je povećao potrebe za osnovnom ljudskom potrebom - hranom, zbog čega postoji potreba za sistemskim rješavanjem problema ostatka hrane. Osvještavanje građana/ki o ovome problemu može pomoći u "osvjetljavanju" problema, ali ne i biti održivo rješenje. Mašina za doniranje (Donating machine) to jeste.

 

Rješenje:

Mašina za doniranje (aparat) je vending mašina namijenjena za doniranje hrane. Ova mašina funkcioniše na sistemu uzmi-vrati, za razliku od klasičnih vending mašina čiji je princip plati-uzmi. Mašina za doniranje sadrži staklene tegle u kojima se nalazi svježa hrana iz restorana, hotela i supermarketa (namijenjena za otpad). Na valjkastim teglama ispisan je bar kod, koji služi za skeniranje istih prije njihovog vraćanja u Mašinu za doniranje. Tegle - u kojima se nalazi hrana - izlaze iz Mašine nakon što prazna tegla bude skenirana, odnosno vraćena u Mašinu. Ekološka prihvatljivost tegli bi bila neupitna, a koristile bi se neograničen broj puta. Tegle bi bile donirane iz sredstva projekta i dijelili bi se u gradskoj upravi i opštinama koje se nalaze u gradu Sarajevu.

 

Održivost:

Mašine bi se nalazile ispred opština (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad) gdje bi gradska uprava, odnosno opštine omogućila besplatan pristup električnoj energiji a njihovo osoblje bilo bi zaduženo za nadgledanje i održavanje aparata (higijena, tehnički pregled i popravke). S tim u vezi, gradska uprava bi potpisala sporazum o saradnji sa hotelima, restoranima i supermarketima o ostacima hrane, a opštine bi donijele Odluku o dopuni prekršaja u vezi javnog reda i mira koje se odnose na garantivnu funkciju zaštite Mašina od oštećenja ili uništenja. Prevoz hrane vršio bi se u jutarnjim i/ili popodnevnim satima od strane osoblja opštine. Čišćenje tegli vršile bi kantine i/ili restorani koji se nalaze u opštinama, odnosno osoblje zaduženo za servisiranje toplih napitaka i pića, a tegle bi potom bile donirane korisnicima unutar opština. Ovo je najmanje što opštine i gradska uprava mogu da učine za najugroženije kategorije.


Moraš se prijaviti Prijavi se ili otvoriti profil Otvori nalog kako bi napisao/la komentar.
Nema obavijesti za ovaj prijedlog.
Nema utvrđenih rokova